Norma FSSC 22000. System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności - PCBC

Zapisz się na nasz
NEWSLETTER

enpl
ISO 22000-piktogram

System zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000.

Czym jest System Zarządzania FSSC 22000

Bezpieczeństwo żywności jest globalnym problemem nie tylko ze względu na znaczenie dla zdrowia społeczeństwa, ale również ze względu na jego wpływ na handel międzynarodowy. Globalizacja produkcji żywności i zakupów w tym obszarze sprawia, że łańcuchy dostaw są dłuższe i bardziej złożone co zwiększa ryzyko incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności. Skuteczne i zharmonizowane systemy bezpieczeństwa żywności muszą zarządzać i zapewniać bezpieczeństwo i przydatność żywności w każdym ogniwie łańcucha dostaw.

Program certyfikacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000 jest programem certyfikacji w pełni uznawanym przez Światową Inicjatywę na Rzecz Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Safety Initiative – GFSI).

Certyfikacja FSSC 22000 jest oparta o:

  • Normę ISO 22000.
  • Specyfikacje techniczne (PRP), np. ISO/TS 22002-1 dla producentów żywności.
  • Wymagania dodatkowe FSSC 22000.

Organizacje certyfikowane zgodnie z wymaganiami normy ISO 22000 mogą uzyskać certyfikat FSSC 22000, po utrzymaniu ciągłości systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z wymaganiami ISO 22000 uzupełnionego o spełnienie wymagań specyfikacji technicznych dla branżowych programów wstępnych (PRP, np. ISO/TS 22002-1 dla producentów żywności) oraz wymagań dodatkowych FSSC 22000.

Korzyści jakie daje FSSC 22000

Najczęściej wymieniane przez organizacje korzyści wynikające z wdrożenia i certyfikacji FSSC 22000 to:

  • podejście do łańcucha dostaw oparte na standardach opracowanych przez ISO;
  • uznawanie certyfikatu przez GFSI;
  • korzystanie z istniejących, niezależnych, międzynarodowych standardów ISO 22000, ISO/TS 22003 i specyfikacji technicznych dla branżowych programów wstępnych (PRP);
  • akredytacja na zgodność z wymaganiami ISO/IEC 17021 (podejście systemowe i procesowe);
  • szeroki zakres: produkcja żywności (w tym ubój), produkcja pasz dla zwierząt;
  • powszechna uznawalność przez interesariuszy (przemysł, detaliści, organizacje pozarządowe);
  • szczegółowe i rygorystyczne audity bezpieczeństwa żywności;
  • niezależne zarządzanie systemem;
  • przejrzystość;
  • zarządzanie non profit przez Fundację FSSC 22000 Food Safety System Certification;
  • uznawalność ze strony Europejskiej Współpracy w dziedzinie Akredytacji (EA).

Proces certyfikacji

Informujemy, że Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. posiadało licencje i akredytacje w programie certyfikacji FSSC 22000 nieprzerwanie od lipca 2014 do 31.03.2022.

W związku z obowiązkiem, jaki nałożyła Fundacja FSSC na jednostki certyfikujące, dotyczącym posiadania minimalnej liczby klientów w obszarze FSSC, jaką musi certyfikować jednostka, aby móc utrzymać licencję Fundacji FSSC i samodzielnym brakiem spełnienia tego wymogu przez PCBC S.A., podjęliśmy decyzję o nawiązaniu współpracy z Polskim Rejestrem Statków S.A. (PRS S.A.) celem utrzymania akredytacji i licencji przez polską jednostkę certyfikującą.

Zapraszamy do kontaktu celem otrzymania oferty i  rozpoczęcia procesu certyfikacji.

Procesy certyfikacji są realizowane zgodnie z procedurami obowiązującymi w Biurze Certyfikacji Systemów Zarządzania, Polskiego Rejestru Statków S.A. Audity w procesach certyfikacji prowadzą wieloletni auditorzy Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. posiadający kwalifikacje w programie FSSC 22000 poparte bogatym doświadczeniem auditorskim oraz ogromną wiedzą w zakresie systemów zarządzania w obszarze bezpieczeństwa żywności.

SKONTAKTUJ SIĘ

  • Krzysztof Moch

    Kierownik Zespołu ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta


    +48 606 459 912
    kmoch@pcbc.gov.pl
    obsluga.klienta@pcbc.gov.pl
  • POWIĄZANE PRODUKTY

    PN-EN ISO 22000

    System zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności.

    Znak jakości Q

    Znak jakości "Q" umieszczony na opakowaniu oznacza, że wyrób odznacza się ponadprzeciętnym standardem i wyróżnia się na tle towarów z tej samej kategorii.

    Znak Jakość Tradycja

    Wyróżnienie produktów żywnościowych wysokiej jakości, z szczególnym uwzględnieniem produktów tradycyjnych.

    Znak certyfikowanego rolnictwa ekologicznego „BIO”

    Znak potwierdzający zgodność wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego.

    Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej

    Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej daje pewność co do pochodzenia i jakości kupowanych produktów.

    Szkolenia online O115 - System certyfikacji bezpieczeństwa żywności: wymagania FSSC 22000 wersja 6 – nowe wyzwania

    Omówienie wymagań systemu bezpieczeństwa żywności zawartych w wersji 6 normy FSSC 22000.

    Szkolenie stacjonarne PC178 – Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności według ISO 22000/HACCP/FSSC22000

    Dwudniowe szkolenie dla firm/osób bezpośrednio lub pośrednio związanych z łańcuchem żywnościowym zgodnym z ISO 22000.

    Powrót

    Cenimy prywatność użytkowników

    Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.
    Dostosuj Odrzuć Akceptuj wszystko

    Dostosuj preferencje dotyczące zgody

    Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.
    Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.
    Korzystamy również z plików cookie innych firm, które pomagają nam analizować sposób korzystania ze strony przez użytkowników, a także przechowywać preferencje użytkownika oraz dostarczać mu istotnych dla niego treści i reklam. Tego typu pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za uprzednią zgodą użytkownika.
    Można włączyć lub wyłączyć niektóre lub wszystkie pliki cookie, ale wyłączenie niektórych z nich może wpłynąć na jakość przeglądania.

    Niezbędne
    Zawsze aktywne

    Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

    Funkcjonalny

    Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

    Analityka

    Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Wydajność

    Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

    Reklama

    Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.
    Odrzuć Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko