Czym jest System Zarządzania FSSC 22000
Bezpieczeństwo żywności jest globalnym problemem nie tylko ze względu na znaczenie dla zdrowia społeczeństwa, ale również ze względu na jego wpływ na handel międzynarodowy. Globalizacja produkcji żywności i zakupów w tym obszarze sprawia, że łańcuchy dostaw są dłuższe i bardziej złożone co zwiększa ryzyko incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności. Skuteczne i zharmonizowane systemy bezpieczeństwa żywności muszą zarządzać i zapewniać bezpieczeństwo i przydatność żywności w każdym ogniwie łańcucha dostaw.
Program certyfikacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000 jest programem certyfikacji w pełni uznawanym przez Światową Inicjatywę na Rzecz Bezpieczeństwa Żywności (Global Food Safety Initiative – GFSI).
Certyfikacja FSSC 22000 jest oparta o:
- Normę ISO 22000.
- Specyfikacje techniczne (PRP), np. ISO/TS 22002-1 dla producentów żywności.
- Wymagania dodatkowe FSSC 22000.
Organizacje certyfikowane zgodnie z wymaganiami normy ISO 22000 mogą uzyskać certyfikat FSSC 22000, po utrzymaniu ciągłości systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z wymaganiami ISO 22000 uzupełnionego o spełnienie wymagań specyfikacji technicznych dla branżowych programów wstępnych (PRP, np. ISO/TS 22002-1 dla producentów żywności) oraz wymagań dodatkowych FSSC 22000.