ruenpl

Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym.

Wymagania

Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym

Norma ISO 22000:2005 jest pierwszą międzynarodową normą, która wprowadziła ujednolicony i zharmonizowany na poziomie globalnym standard w zakresie strategicznych elementów zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności.

Standard ten opiera się na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz o system zarządzania jakością PN-EN ISO 9001.

Korzyści z Certyfikacji

Najczęściej wymieniane przez organizacje korzyści wynikające z wdrożenia i certyfikacji normy PN-EN ISO 22000 to m.in:
  • Wzrost zadowolenia klientów wynikający ze skutecznego nadzoru organizacji nad zagrożeniami w całym procesie produkcyjnym
  • Wzrost jakości wyrobów
  • Optymalizacja wykorzystania zasobów wewnętrznych oraz w skali całego łańcucha dostaw
  • Efektywne zarządzanie programami wymagań wstępnych (PRP)
  • Identyfikacja zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa żywności
  • Sprawne wdrażanie oraz opracowywanie środków kontroli
  • Spełnienie międzynarodowych wymagań prawnych
  • Zwiększenie konkurencyjności organizacji na rynku krajowym i zagranicznym

Komu dedykowana

Wymagania normy PN-EN ISO 22000 mogą być zastosowane przez organizacje uczestniczące w całym łańcuchu żywnościowym tj.:

  • producentów żywności i opakowań
  • producentów pasz
  • producentów dodatków do żywności
  • producentów opakowań do kontaktu z żywnością
  • organizacji cateringowych
  • rolników
  • organizacji świadczących usługi sanitarno-higieniczne
  • organizacji usługowych zajmujących się magazynowaniem, transportem i dystrybucją

Przebieg Procesu Certyfikacji

Dokumenty do pobrania

  • Wniosek o wycenę kosztów certyfikacji

  • Wniosek o przepisanie certyfikatu

  • Załącznik nr 2

  • Załącznik nr 4

  • Załącznik nr 5

  • Umowa

  • Zasady certyfikacji systemów zarządzania

  • Zasady posługiwania sie znakam

  • SKONTAKTUJ SIĘ

    Zespół ds. Sprzedaży

  • Anna Kłaput

    Kierownik Zespołu ds. Sprzedaży

    + 48 22 46 45 430
    669 454 546
    aklaput@pcbc.gov.pl
  • Danuta Muszyńska

    Menadżer ds. rozwoju rynku

    + 48 22 46 45 437
    669 474 742
    dmuszynska@pcbc.gov.pl
  • POWIĄZANE PRODUKTY

    Szkolenie PC55 - System zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami normy PN-EN ISO 22000:2006 – wymagania i dokumentowanie.

    Teoretyczne 2-dniowe szkolenie dotyczące systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności - norma PN-EN ISO 22000:2006.

    Szkolenie PC101 - Interpretacja nowych wymagań prawnych Unii Europejskiej dotyczących znakowania żywności i stosowania dodatków do żywności

    Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami prawnymi Unii Europejskiej dotyczącymi znakowania żywności i stosowania dodatków do żywności w każdej organizacji uczestniczącej w łańcuchu żywnościowym.

    Powrót