Certyfikat ISO 22000. System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności - PCBC

Zapisz się na nasz
NEWSLETTER

enpl
ISO 22000-piktogram

System zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności.

Czym jest System Zarządzania PN-EN ISO 22000

Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym

Norma ISO 22000 jest pierwszą międzynarodową normą, która wprowadziła ujednolicony i zharmonizowany na poziomie globalnym standard w zakresie strategicznych elementów zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności.

Standard ten opiera się na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz o system zarządzania jakością PN-EN ISO 9001.

Korzyści z certyfikacji normy PN-EN ISO 22000

Najczęściej wymieniane przez organizacje korzyści wynikające z wdrożenia i certyfikacji normy PN-EN ISO 22000 to m.in:
  • Wzrost zadowolenia klientów wynikający ze skutecznego nadzoru organizacji nad zagrożeniami w całym procesie produkcyjnym
  • Wzrost jakości wyrobów
  • Optymalizacja wykorzystania zasobów wewnętrznych oraz w skali całego łańcucha dostaw
  • Efektywne zarządzanie programami wymagań wstępnych (PRP)
  • Identyfikacja zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa żywności
  • Sprawne wdrażanie oraz opracowywanie środków kontroli
  • Spełnienie międzynarodowych wymagań prawnych
  • Zwiększenie konkurencyjności organizacji na rynku krajowym i zagranicznym

Certyfikacja systemu zarządzania ISO 22000 przeprowadzona przez nas potwierdzona jest zarówno certyfikatem PCBC S.A. jak również certyfikatem Międzynarodowej Sieci Jednostek Certyfikujących IQNET, uznawany na całym świecie.

znak-System-Zarzadzania z R 

 

Do kogo skierowana jest norma PN-EN ISO 22000

Wymagania normy PN-EN ISO 22000 mogą być zastosowane przez organizacje uczestniczące w całym łańcuchu żywnościowym, tj.:

  • producentów żywności
  • producentów pasz i karmy dla zwierząt
  • producentów środków chemicznych i biochemicznych w tym dodatków do żywności, pasz i karm dla zwierząt
  • producentów materiałów opakowaniowych, mających kontakt z żywnością, paszami i karmą dla zwierząt
  • organizacji cateringowych
  • rolników
  • hodowców
  • organizacji świadczących usługi pomocnicze w tym zaopatrzenie w wodę, zwalczanie szkodników, usługi czyszczenia i gospodarka odpadami
  • organizacji usługowych zajmujących się magazynowaniem, transportem i dystrybucją
  • producentów wyposażenia pomocniczego w tym wyposażenia do przetwarzania żywności, pasz, karmy dla zwierząt lub opakowań

Przebieg Procesu Certyfikacji

SKONTAKTUJ SIĘ

  • Krzysztof Moch

    Kierownik Zespołu ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta


    +48 606 459 912
    kmoch@pcbc.gov.pl
    obsluga.klienta@pcbc.gov.pl
  • POWIĄZANE PRODUKTY

    FSSC 22000

    System zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000.

    Znak jakości Q

    Znak jakości "Q" umieszczony na opakowaniu oznacza, że wyrób odznacza się ponadprzeciętnym standardem i wyróżnia się na tle towarów z tej samej kategorii.

    Znak Jakość Tradycja

    Wyróżnienie produktów żywnościowych wysokiej jakości, z szczególnym uwzględnieniem produktów tradycyjnych.

    Znak certyfikowanego rolnictwa ekologicznego „BIO”

    Znak potwierdzający zgodność wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego.

    Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej

    Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej daje pewność co do pochodzenia i jakości kupowanych produktów.

    Szkolenie stacjonarne PC178 – Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności według ISO 22000/HACCP/FSSC22000

    Dwudniowe szkolenie dla firm/osób bezpośrednio lub pośrednio związanych z łańcuchem żywnościowym zgodnym z ISO 22000.

    Powrót

    Cenimy prywatność użytkowników

    Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystkie” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.
    Dostosuj Odrzuć Akceptuj wszystko

    Dostosuj preferencje dotyczące zgody

    Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.
    Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.
    Korzystamy również z plików cookie innych firm, które pomagają nam analizować sposób korzystania ze strony przez użytkowników, a także przechowywać preferencje użytkownika oraz dostarczać mu istotnych dla niego treści i reklam. Tego typu pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za uprzednią zgodą użytkownika.
    Można włączyć lub wyłączyć niektóre lub wszystkie pliki cookie, ale wyłączenie niektórych z nich może wpłynąć na jakość przeglądania.

    Niezbędne
    Zawsze aktywne

    Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

    Funkcjonalny

    Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

    Analityka

    Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Wydajność

    Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

    Reklama

    Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.
    Odrzuć Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko