ruenpl
cosmetics-GMP

Certyfikacja GMP w produkcji kosmetyków zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO 22716:2009

Opis normy

Od dnia 11 lipca 2013 r. wszyscy producenci, importerzy i dystrybutorzy produktów kosmetycznych zobowiązani są do przestrzegania wymagań Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 r.

Rozporządzenie ma na celu zapewnienie funkcjonowania rynku wewnętrznego oraz wysokiego poziomu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia poprzez m.in.:

  • ujednolicenie terminologii
  • ujednolicony sposób notyfikacji kosmetyku w UE – jeden portal zgłoszeniowy
  • zmiany w klasyfikacji substancji CMR,
  • uregulowania dotyczące nanomateriałów
  • obowiązek posiadania przez producenta lub dystrybutora raportu bezpieczeństwa produktu kosmetycznego
  • obowiązek wytwarzania produktów kosmetycznych zgodnie z Dobrą Praktyką Produkcji (GMP) wg wymagań normy PN-EN ISO 22716:2009

Norma PN-EN ISO 22716:2009 Kosmetyki – Dobre Praktyki Produkcji (GMP) – Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcji określa wytyczne dotyczące jakościowych aspektów produktów kosmetycznych w zakresie produkcji, kontroli, magazynowania i wysyłki.

Główne wymagania opisane w normie dotyczą: personelu, pomieszczeń, wyposażenia, surowców oraz materiałów opakowaniowych, produkcji, wyrobu gotowego, laboratorium kontroli jakości, odpadów, podwykonawstwa, reklamacji i wycofania z rynku, auditów wewnętrznych oraz
dokumentacji.

Spełnienie wymagań normy stanowi dowód realnego zaangażowania w bezpieczeństwo produkcji kosmetyków oraz troski o konsumenta.

Korzyści z certyfikacji

  • Wysoka jakość kosmetyku potwierdzona certyfikatem PCBC
  • Wzrost konkurencyjności firmy oraz jej marki
  • Zwiększenie zaufania wśród Klientów
  • Szybkie wykrywanie niezgodności oraz reagowanie na możliwość ich wystąpienia poprzez wprowadzenie kontroli np. w postaci auditów

Przebieg procesu certyfikacji

Dokumenty do pobrania

  • Wniosek o dokonanie certyfikacji GMP

  • SKONTAKTUJ SIĘ

    Zespół ds. Certyfikacji Nawozów, Wyrobów Chemicznych i Spożywczych

  • Magdalena Jabłońska

    + 48 22 46 45 207
    mjablonska@pcbc.gov.pl
  • Izabela Domańska

    + 48 22 46 45 423
    idomanska@pcbc.gov.pl
  • Powrót