Opis znaku
Zielono – żółty wariant graficzny znaku jakości „Q” to znak przyznawany specjalnie wyrobom nawozowym i środkom wspomagającym uprawę roślin, które charakteryzują się niezmiennymi, wysokimi parametrami jakościowymi.
Znak jakości „Q” to symbol o długiej tradycji. Początki jego nadawania sięgają lat 60. ubiegłego wieku. Wówczas przyznawano go najlepszym produktom polskim, których jakość dorównywała wyrobom światowym najwyższej klasy. Obecnie o certyfikat mogą starać się także producenci zagraniczni.
Od tego czasu znak jakości „Q” zyskał renomę i szerokie uznanie zarówno wśród producentów, jak i konsumentów, a jego szeroką popularność potwierdzają wyniki badań konsumenckich. Powszechnie jest kojarzony z najlepszą jakością i niezawodnością certyfikowanego wyrobu.
O znak jakości „Q” mogą się ubiegać producenci, których wyroby nie tylko spełniają wszystkie krajowe i międzynarodowe normy, ale wyróżniają się znacznie lepszymi parametrami. Certyfikowany produkt charakteryzuje się ponadprzeciętnymi walorami użytkowymi. Musi być też niezawodny i produkowany w sposób energo- i materiałooszczędny.
Znak „Q” oznacza, że produkt należy do jakościowych liderów w swojej kategorii.
Badania i Certyfikacja
W procesie certyfikacji wymagane są wyniki badań przeprowadzonych w laboratorium akredytowanym, potwierdzające jakość i bezpieczeństwo wyrobu. Badania te obejmują właściwości fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne produktu, określone w Kryteriach Grupowych na znak jakości „Q” PCBC S.A.
Przedmiotem oceny są:
- warunki organizacyjno-techniczne,
- parametry fizyko-chemiczne i mikrobiologiczne,
- opakowanie i oznakowanie wyrobu.
Ważność certyfikatu
Certyfikat uprawniający do oznaczania wyrobu znakiem jakości „Q” przyznawany jest na okres 3 lat.
Nadzór nad wydanym certyfikatem
Wyroby, którym przyznany został znak jakości „Q”, objęte są nadzorem PCBC S.A., polegającym m.in. na kontroli warunków organizacyjno-technicznych w zakładzie produkcyjnym oraz na analizie wyników badań. Celem nadzoru jest zyskanie pewności, że wysoki standard jakościowy certyfikowanych wyrobów pozostaje niezmienny podczas całego okresu certyfikacji.
Zalety
Znak jakości „Q” umieszczony na opakowaniu jest gwarancją, że wyrób nie tylko spełnia podstawowe standardy jakości i bezpieczeństwa, ale znacznie je przewyższa.
Znak jakości „Q” to:
- gwarancja wysokiej jakości wyrobu,
- rozpoznawalność wyrobu przez konsumenta,
- zwiększenie konkurencyjności rynkowej,
- renoma i szerokie uznanie wśród producentów i konsumentów.