Norma

PN-EN ISO 22000

Wymagania

Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym

Norma ISO 22000:2005 jest pierwszą międzynarodową normą, która wprowadziła ujednolicony i zharmonizowany na poziomie globalnym standard w zakresie strategicznych elementów zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności.

Standard ten opiera się na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz o system zarządzania jakością PN-EN ISO 9001. 

Korzyści z Certyfikacji

Najczęściej wymieniane przez organizacje korzyści wynikające z wdrożenia i certyfikacji normy PN-EN ISO 20000 to m.in:
  • Wzrost zadowolenia klientów wynikający ze skutecznego nadzoru organizacji nad zagrożeniami w całym procesie produkcyjnym
  • Wzrost jakości wyrobów
  • Optymalizacja wykorzystania zasobów wewnętrznych oraz w skali całego łańcucha dostaw
  • Efektywne zarządzanie programami wymagań wstępnych (PRP)
  • Identyfikacja zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa żywności
  • Sprawne wdrażanie oraz opracowywanie środków kontroli
  • Spełnienie międzynarodowych wymagań prawnych
  • Zwiększenie konkurencyjności organizacji na rynku krajowym i zagranicznym

Dla kogo dedykowana

Wymagania normy PN-EN ISO 22000 mogą być zastosowane przez organizacje uczestniczące w całym łańcuchu żywnościowym tj.:

  • producentów żywności i opakowań
  • producentów pasz
  • producentów dodatków do żywności
  • producentów opakowań do kontaktu z żywnością
  • organizacji cateringowych
  • rolników
  • organizacji świadczących usługi sanitarno-higieniczne
  • organizacji usługowych zajmujących się magazynowaniem, transportem i dystrybucją

Przebieg Procesu Certyfikacji

proces certyfikacji ISO 22000

Dokumenty do pobrania

MASZ PYTANIA? ZADZWOŃ
Zespół ds. Sprzedaży

Anna Kłaput

Kierownik Zespołu ds. Sprzedaży

tel. + 48 22 46 45 430  

tel. 669 454 546

aklaput@pcbc.gov.pl

Danuta Muszyńska

Menadżer ds. rozwoju rynku

tel. + 48 22 46 45 437

tel. 669 474 742

dmuszynska@pcbc.gov.pl  

 


POWIĄZANE SZKOLENIA:

Informacje o Cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.