ruenpl
znak rolnictwa ekologicznego_bio_2010-2

Znak potwierdzający zgodność wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego.

Opis znaku

Znak potwierdzający zgodność wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego.

Stosowany w oznakowaniu i reklamie produktów ekologicznych oraz producentów, którzy znajdują się pod nadzorem Polskiego Centrum Badan i Certyfikacji S.A. (PL-EKO-06).

Zakres certyfikacji

Ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt

  • produkcja: roślinna i zwierzęca,
  • materiału siewnego i/lub wegetatywnego materiału rozmnożeniowego
  • produkcja grzybów

Zbiór ze stanu naturalnego

Pszczelarstwo

Produkty akwakultury i wodorosty morskie

Przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz i drożdży

Proces certyfikacji

1. PRZYGOTOWANIE

  • Zbierz informacje o zasadach funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego lub przetwórni.
  • Zwiedź, co najmniej jedno gospodarstwo ekologiczne lub przetwórnię.
  • Weź udział w szkoleniu w zakresie przygotowania gospodarstwa lub przetwórni do produkcji ekologicznej.
  • Podejmij decyzję i zgłoś gotowość do PCBC S.A Oddział Badań i Certyfikacji w Pile celem rejestracji rolnictwa ekologicznego lub certyfikacji przetwórni.

2. KONTROLA

  • Poddaj kontroli gospodarstwo rolne lub przetwórnię.
  • Realizuj zalecenia jednostki certyfikującej.

3. CERTYFIKACJA

  • Uzyskaj certyfikat ekologicznego gospodarstwa rolnego lub przetwórni.
  • Podejmij współpracę z innymi rolnikami lub przetwórcami ekologicznymi.
  • Oznaczaj swoje produkty i przetwory rolno – spożywcze

4. KORZYŚCI

  • Korzystaj z dotacji dla produkcji w rolnictwie ekologicznym.
  • Utrzymuj i doskonal ekologiczną produkcję.
SKONTAKTUJ SIĘ

Zespół ds. Certyfikacji Rolnictwa Ekologicznego

  • Marek Szymański

    + 48 67 213 82 00 wew. 209
    mszymanski@pcbc.gov.pl
  • Powrót