Opis znaku
Granatowo – czerwony Znak Jakości Q to znak przyznawany krajowym i zagranicznym wyrobom, utrzymującym niezmienne parametry jakościowe.
Znak jakości Q to symbol o wieloletniej tradycji i prestiżu. Produkty oznaczone tym znakiem wyróżniają się najwyższą klasą i gwarantują bezpieczeństwo.
Tradycje kwalifikacji wyrobów i wydawania certyfikatów, uprawniających do oznaczania ich Znakiem Jakości Q, sięgają lat 60-tych. Od tego czasu Znak Jakości Q zyskał renomę i szerokie uznanie zarówno wśród producentów, jak
i konsumentów. Powszechnie kojarzy się z najlepszą jakością oraz niezawodnością, co potwierdzają wyniki badań konsumenckich.
Certyfikacja i nadzór są przeprowadzane według określonych procedur oraz zgodnie z „Programem certyfikacji wyrobów spożywczych na Znak Jakości Q” opracowanych przez PCBC S.A.
Badania i Certyfikacja
W procesie certyfikacji wymagane są wyniki badań przeprowadzonych
w laboratorium akredytowanym, potwierdzające jakość i bezpieczeństwo wyrobów. Badania te obejmują właściwości fizyczne, chemiczne oraz mikrobiologiczne.
Prawo do używania Znaku Jakości Q przyznaje się produktom, które spełniają określone przez PCBC S.A. kryteria, w szczególności:
- wdrożone systemy dotyczące zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności oraz dodatkowym atutem są certyfikaty w zakresie produkcji ekologicznej, systemu „Jakość Tradycja” itp.
- specyfikacje zgłoszonych wyrobów spożywczych
- cechy organoleptyczne, parametry fizykochemiczne
i mikrobiologiczne - proces technologiczny wyrobów, warunki przechowywania oraz określone krytyczne etapy przetwórstwa zapewniające kontrolę jakości produkowanych wyrobów spożywczych
- cechy decydujące o szczególnej jakości wyrobów
- prezentacja wyrobów (etykieta, oznakowanie, informacje zamieszczone na opakowaniu)
- informacje oraz wyniki urzędowych kontroli żywności
- reklamacje dotyczące zgłoszonego wyrobu spożywczego
- opinie odbiorców
- działania podejmowane w celu uniknięcia negatywnych skutków dla środowiska
Certyfikat uprawniający do oznaczania wyrobu Znakiem Jakości Q przyznawany jest na okres 3 lat.
Nadzór nad wydanym certyfikatem
Przyznanie prawa do używania Znaku Jakości Q nie oznacza zakończenia całego procesu – PCBC S.A. prowadzi stały nadzór nad wydanym certyfikatem
i kontroluje, czy jakość wyrobu nie obniżyła się.
Nadzór taki polega m. in. na kontroli warunków organizacyjno-technicznych
w zakładzie produkcyjnym oraz na analizie wyników badań kontrolnych.
Zalety
Znak Jakości Q to uznanie konsumentów.
Jakość w branży spożywczej zależy w dużej mierze od subiektywnych upodobań i smaku klientów. Sięgają oni po produkty, które odpowiadają ich indywidualnym gustom. W obliczu bardzo bogatej oferty sprzedaży, konsumenci potrzebują jednak często podpowiedzi – jest nią właśnie Znak Jakości Q. Charakterystyczne logo z biało-czerwoną literą na niebieskim tle sprawia, że konsumenci chętniej kupują tak oznakowany produkt. Spośród kilkudziesięciu podobnych towarów na półce sklepowej wybierają ten, który wyróżnia się prestiżowym znakiem.
Dzięki temu Znak Jakości Q przynosi producentom także korzyści ekonomiczne:
- ułatwia rozpoznanie produktu w sklepie
- zwiększa konkurencyjność rynkową wyrobów
- ułatwia ich promocję
- podnosi znaczenie producenta w oczach odbiorców
Zalety posiadania w swojej ofercie produktów opatrzonych Znakiem Jakości Q docenia wielu przedsiębiorców, którzy decydują się na regularne odnawianie certyfikatu uprawniającego do oznaczania wyrobów naszym znakiem.