Opis znaku
Granatowo – czerwony znak jakości „Q” to znak przyznawany krajowym i zagranicznym wyrobom, utrzymującym niezmienne parametry jakościowe.
Znak jakości Q to symbol o wieloletniej tradycji i prestiżu. Produkty oznaczone tym znakiem wyróżniają się najwyższą klasą i gwarantują bezpieczeństwo.
Tradycje kwalifikacji wyrobów i wydawania certyfikatów, uprawniających do oznaczania ich znakiem jakości „Q”, sięgają lat 60-tych. Od tego czasu znak jakości „Q” zyskał renomę i szerokie uznanie zarówno wśród producentów, jak i konsumentów. Powszechnie kojarzy się z najlepszą jakością i niezawodnością, co potwierdzają wyniki badań konsumenckich.
Certyfikacja i nadzór są przeprowadzane według określonych procedur oraz zgodnie z „Programem certyfikacji wyrobów spożywczych” opracowanych przez PCBC.
Badania i Certyfikacja
W procesie certyfikacji wymagane są wyniki badań przeprowadzonych w laboratorium akredytowanym, potwierdzające jakość i bezpieczeństwo wyrobów. Badania te obejmują właściwości fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne wyrobów określone w Kryteriach Grupowych/Szczegółowych PCBC S.A. w odniesieniu do procesu produkcyjnego oraz przepisów prawa żywnościowego.
W procesie certyfikacji produkty oceniane są m.in. przez Komitet Techniczny ds. Wyrobów Spożywczych złożony z niezależnych ekspertów. Przedmiotem oceny są:
- warunki techniczno–produkcyjne,
- cechy organoleptyczne,
- parametry fizyko-chemiczne i mikrobiologiczne,
- opakowanie i oznakowanie wyrobu.
Ważność certyfikatu
Certyfikat uprawniający do oznaczania wyrobu znakiem jakości „Q” przyznawany jest na okres 3 lat z możliwością przedłużenia jego ważności na kolejne 5 lat.
Nadzór nad wydanym certyfikatem
Przyznanie prawa do używania znaku jakości „Q” nie oznacza zakończenia całego procesu – PCBC S.A. prowadzi stały nadzór nad wydanym certyfikatem i kontroluje, czy jakość wyrobu nie obniżyła się.
Nadzór taki polega m. in. na kontroli warunków organizacyjno-technicznych w zakładzie produkcyjnym oraz na analizie wyników badań kontrolnych.
Zalety
Znak jakości Q to uznanie konsumentów.
Jakość w branży spożywczej zależy w dużej mierze od subiektywnych upodobań i smaku klientów. Sięgają oni po produkty, które odpowiadają ich indywidualnym gustom. W obliczu bardzo bogatej oferty sprzedaży, konsumenci potrzebują jednak często podpowiedzi – jest nią właśnie znak jakości Q. Charakterystyczne logo z biało-czerwoną literą na niebieskim tle sprawia, że konsumenci chętniej kupują tak oznakowany produkt. Spośród kilkudziesięciu podobnych towarów na półce sklepowej wybierają ten, który wyróżnia się prestiżowym znakiem.
Dzięki temu znak jakości Q przynosi producentom także korzyści ekonomiczne:
- ułatwia rozpoznanie produktu w sklepie,
- zwiększa konkurencyjność rynkową wyrobów,
- ułatwia ich promocję,
- podnosi znaczenie producenta w oczach odbiorców.
Zalety posiadania w swojej ofercie produktów opatrzonych znakiem jakości „Q” docenia wielu przedsiębiorców, którzy decydują się na regularne odnawianie certyfikatu uprawniającego do oznaczania wyrobów naszym znakiem.