Szkolenie online O224 - Zafałszowania, oszustwa i autentyczność żywności – Food Fraud przegląd metod i wytycznych - PCBC S.A.

Zapisz się na nasz
NEWSLETTER

enpl

Jednodniowe szkolenie skierowane do osób, które na co dzień zajmują się bezpieczeństwem żywności oraz zagadnieniami dotyczącymi zafałszowań i oszustw żywnościowych.

Korzyści

Po szkoleniu uczestnicy:

  • będą rozumieli różnice i podobieństwa miedzy bezpieczeństwem żywności, obroną żywności i obroną przed zafałszowaniami;
  • dowiedzą się o kluczowych czynnikach wpływających na podatność na zafałszowania;
  • poznają podstawowe idee leżące u podstaw działań zapobiegającym zafałszowaniom, pojęcia i definicje oraz metody analizy zagrożeń w tym zakresie;
  • poznają wytyczne i wymagania różnych systemów bezpieczeństwa żywności jak BRC, IFS, FSSC w zakresie zapobiegania zafałszowaniom.

Uczestnicy będą także potrafili:

  • określić czynniki ryzyka zafałszowania żywności;
  • przeprowadzić ocenę podatności na zafałszowania żywności z zastosowaniem różnych podejść i metod analizy oraz zaplanować działania ochronne.

Adresaci

Szkolenie skierowane jest zarówno do firm jak i osób, które na co dzień zajmują się bezpieczeństwem żywności oraz zagadnieniami dotyczącymi zafałszowań i oszustw żywnościowych, a więc do pełnomocników SZBŻ, technologów żywnościowych, auditorów wewnętrznych SZBŻ jak i do wszystkich osób zainteresowanych tą tematyką.

Program

  • Wymagania prawne w zakresie zapobiegania zafałszowaniom;
  • Bezpieczeństwo żywności a Food Defence, Food Fraud, EMA (Economically motivated adulteration) – zrozumieć podobieństwa i różnice;
  • Najczęściej fałszowane produkty spożywcze;
  • Typy zafałszowań żywności;
  • Wymagania systemów bezpieczeństwa żywności w zakresie ochrony przed zafałszowaniami:

– wytyczne IFS w zakresie ochrony przed zafałszowaniami – omówienie Przewodnika wdrożeniowego,
– wytyczne BRC w zakresie Food Fraud,
– wytyczne FSSC 22000 w zakresie Food Fraud – omówienie przewodnika,
– wytyczne z Apendix XVII: Food Fraud mitigation guidance. The United State Pharmocopeial Convention.

  • Ćwiczenie – analiza Food Fraud na wybranych przykładach.

Czas trwania

1 dzień – 8 godz. lekcyjnych

Dodatkowe informacje o szkoleniu

Cena obejmuje organizację szkolenia w trybie on-line, materiały szkoleniowe w formie elektronicznej, certyfikat uczestnictwa w formie papierowej.

SKONTAKTUJ SIĘ

  • Agnieszka Korczak

    Specjalista ds. szkoleń


    +48 691 192 671
    akorczak@pcbc.gov.pl
  • Informacje o szkoleniu

    Cena: 690.00 zł*

    * Do podanych cen należy doliczyć VAT 23%. Ceny nie zawierają kosztów zakwaterowania.

    Wpisz e-mail

    Na 3 dni przed szkoleniem otrzymasz przypomnienie!

    Powrót
    Strona pcbc.gov.pl wykorzystuje pliki cookies. Zapoznaj się z polityką cookies.
    ZAMKNIJ