Międzynarodowe seminarium poświęcone tematyce nadzoru nad żywnością - PCBC S.A.

Zapisz się na nasz
NEWSLETTER

enpl

Utworzono: 06/10/2016

„Import-export żywności, certyfikacja, kontrola i nadzór nad bezpieczeństwem żywności” to tematyka omawiana przez ostatnie tygodnie na międzynarodowym seminarium organizowanym przez Chiński Narodowy Instytut Badań Przemysłu Spożywczego i Fermentacyjnego w Pekinie.

Wśród delegacji z 21 państw świata znalazło się troje przedstawicieli z Polski, w tym nasz ekspert, p. Marek Szymański, kierownik Zespołu ds. Certyfikacji Rolnictwa Ekologicznego PCBC S.A.

Przedmiotem licznych wykładów i paneli dyskusyjnych było przede wszystkim omówienie wyzwań dotyczących zagwarantowania bezpieczeństwa żywności na rynku światowym oraz nadzoru nad utrzymaniem jej standardów jakości.

Poruszano tematykę mikrobiologicznej kontroli żywności, produkcji i certyfikacji żywności ekologicznej, jak również dyskutowano o aspektach zarządzania bezpieczeństwem żywności w eksporcie.

Sympozjum stało się międzynarodową platformą wymiany wiedzy i doświadczeń związanych z nadzorem nad żywnością i jej certyfikacją (w tym ekologiczną).

Ciekawym dopełnieniem programu seminarium były wizyty studyjne w zakładach przemysłu spożywczego, w trzech najważniejszych miastach Chin: Beijing (Pekin), Shanghai i Hangzhou. Były to fabryki zajmujące się m.in. produkcją mleczarską, produkcją przypraw, napojów, płatków śniadaniowych, oleju spożywczego, produkcją przetworów z soi oraz zupy instant (w Polsce znanych również jako „zupki chińskie”).

Pozostałe ważne informacje

Strona pcbc.gov.pl wykorzystuje pliki cookies. Zapoznaj się z polityką cookies.
ZAMKNIJ