Zapisz się na nasz
NEWSLETTER
Utworzono: 06/10/2016
„Import-export żywności, certyfikacja, kontrola i nadzór nad bezpieczeństwem żywności” to tematyka omawiana przez ostatnie tygodnie na międzynarodowym seminarium organizowanym przez Chiński Narodowy Instytut Badań Przemysłu Spożywczego i Fermentacyjnego w Pekinie.
Wśród delegacji z 21 państw świata znalazło się troje przedstawicieli z Polski, w tym nasz ekspert, p. Marek Szymański, kierownik Zespołu ds. Certyfikacji Rolnictwa Ekologicznego PCBC S.A.
Przedmiotem licznych wykładów i paneli dyskusyjnych było przede wszystkim omówienie wyzwań dotyczących zagwarantowania bezpieczeństwa żywności na rynku światowym oraz nadzoru nad utrzymaniem jej standardów jakości.
Poruszano tematykę mikrobiologicznej kontroli żywności, produkcji i certyfikacji żywności ekologicznej, jak również dyskutowano o aspektach zarządzania bezpieczeństwem żywności w eksporcie.
Sympozjum stało się międzynarodową platformą wymiany wiedzy i doświadczeń związanych z nadzorem nad żywnością i jej certyfikacją (w tym ekologiczną).
Ciekawym dopełnieniem programu seminarium były wizyty studyjne w zakładach przemysłu spożywczego, w trzech najważniejszych miastach Chin: Beijing (Pekin), Shanghai i Hangzhou. Były to fabryki zajmujące się m.in. produkcją mleczarską, produkcją przypraw, napojów, płatków śniadaniowych, oleju spożywczego, produkcją przetworów z soi oraz zupy instant (w Polsce znanych również jako „zupki chińskie”).
Z pierwszej ręki otrzymuj informacje
dotyczące certyfikacji systemów i wyrobów.
Bądź na bieżąco z naszymi promocjami, wydarzeniami oraz ofertą szkoleń.
Zostaw swoje dane, a skontaktujemy się z Tobą i prześlemy szczegółowe warunki współpracy.