Zapisz się na nasz
NEWSLETTER
Utworzono: 21/09/2017
Znak Q – wzór jakości. Produktów z tym znakiem oczekują klienci.
Od ponad 50 lat ZNAK JAKOŚCI Q jest przyznawany produktom o najwyższej jakości. Daje klientom gwarancję, że w ich ręce trafia produkt, który w swojej grupie charakteryzuje się ponadstandardowymi walorami jakościowymi.
Jak każda z dziedzin życia i on przechodził transformacje, podążając za Platońskim „stopniem doskonałości”. Zmieniały się jego oblicza graficzne i rozszerzały kryteria, ale jedno zawsze było i jest niezmienne: rzetelność badań, które potwierdzają deklarowaną przez producenta jakość.
Realizowane w tym roku na nasze zlecenie badania rynkowe* potwierdzają, że klienci spośród wielu cech produktów, przede wszystkim cenią sobie:
# wysoką jakość produktu 87% badanych;
# skład produktu 82% badanych;
# naturalne składniki/ naturalne pochodzenie produktu 77% badanych.
Te cechy gwarantuje ZNAK JAKOŚCI Q na opakowaniu, ponieważ:
# otrzymują go produkty, które zostały poddane gruntownej ocenie jakości pod kątem kryteriów opracowanych przez Komitet Techniczny dla każdej grupy wyrobów osobno, jak również ocenie należących do Komitetu Technicznego ekspertów w dziedzinie jakości żywności (są to m. in. profesorowie z uczelni wyższych, przedstawiciele Instytutów Naukowych, pracownicy laboratoriów badawczych oraz eksperci PCBC S.A.);
# produkty, które go otrzymają muszą być przebadane tylko w akredytowanych laboratoriach;
# jest przyznawany towarom o ponadprzeciętnej jakości i szczególnych walorach użytkowych oraz produktom spełniającym restrykcyjne normy wytwarzania żywności, higieny, bezpieczeństwa, zdrowia oraz ochrony środowiska.
ZNAK JAKOŚCI Q jest jednym z trzech najbardziej rozpoznawalnych znaków konsumenckich. Prawie 70% badanych wskazało, iż jest on gwarancją wysokiej jakości i jednocześnie zachętą do zakupu towaru z jego logo.
Certyfikat znaku Q posiada ograniczony okres ważności wynoszący 3 lata z możliwością kilkukrotnego przedłużenia. Przez cały ten czas produkt i jego proces wytwarzania znajdują się pod nadzorem PCBC S.A., nadzorowane są również badania jakościowe produktów. Kryteria oceny produktu bazują m.in. na Polskich Normach ustanawianych przez Polski Komitet Normalizacyjny.
Jakość samą w sobie trudno jest zdefiniować, tak naprawdę pod tym pojęciem kryje się wszystko to co ma związek z pewnymi cechami – wyrobu lub usługi, mającymi wpływ na postrzeganie przez klienta określonego wyrobu lub usługi. Jest to często subiektywne odczucie przez pryzmat własnej oceny pojęcia „jakość”. Analizując proste zdania Platona i Crosby’ego możemy zauważyć, że jakość jest nastawiona na wysoką wartość spełnienia oczekiwań klienta, a jak wiadomo, oczekiwania klientów są bardzo wysokie. W dobie coraz większej konkurencji, producenci różnego rodzaju dóbr prześcigają się w zapewnieniu jakości stosując innowacyjne, projakościowe rozwiązania, nastawione na zdobywanie coraz to nowych klientów.
Wyniki badania potwierdzają tezę, że ZNAK JAKOŚCI Q kojarzy się z wysoką jakością produktów i cieszy się nieustannym zaufaniem wśród konsumentów, których nie trzeba przekonywać do walorów jakościowych ZNAKU JAKOŚCI Q – oni już je znają i akceptują, co podkreśla pozytywny wizerunek marki na rynku.
Naszymi Klientami są firmy pewne swoich wyrobów. Producenci, którzy zadowolenie Klientów budują w oparciu o rzetelną ocenę produktu dokonywaną przez niezależnych ekspertów.
Znak Q wyróżnia spośród wielu znaków rzetelność badań produktu oraz potwierdzenie spełnienia wszystkich norm, jakie dany produkt powinien spełniać. Jest on najbardziej rozpoznawanym znakiem przez Klientów.
Znak Q przyznawany jest towarom o ponadprzeciętnej jakości i szczególnych walorach użytkowych oraz produktom spełniającym restrykcyjne normy wytwarzania żywności, higieny, bezpieczeństwa, zdrowia oraz ochrony środowiska.
Znak Q to wzór jakości wyrażony poprzez rzetelne badania – produkty muszą być przebadane tylko w akredytowanych laboratoriach.
Znak Q otrzymują produkty, które zostały poddane gruntownej ocenie jakości pod kątem kryteriów opracowanych przez Komitet Techniczny dla każdej grupy wyrobów osobno, jak również ocenie należących do Komitetu Technicznego ekspertów w dziedzinie jakości żywności (są to m. in. profesorowie z uczelni wyższych, przedstawiciele Instytutów Naukowych, pracownicy laboratoriów badawczych oraz eksperci PCBC S.A.).
Jeśli Państwa produkt jest najwyższej jakości, nie będzie miał problemu z uzyskaniem znaku Q.
*Badanie ogólnopolskie przeprowadzone w 2017 r. na próbie statystycznej 2000 konsumentów przez Agencję Badania Rynku ABR Sesta Sp. z o.o.
Z pierwszej ręki otrzymuj informacje
dotyczące certyfikacji systemów i wyrobów.
Bądź na bieżąco z naszymi promocjami, wydarzeniami oraz ofertą szkoleń.
Zostaw swoje dane, a skontaktujemy się z Tobą i prześlemy szczegółowe warunki współpracy.