Zapisz się na nasz
NEWSLETTER

ruenpl

POLITYKA PRYWATNOŚCI

„POLSKIE CENTRUM BADAŃ I CERYTFIKACJI S.A.” z siedzibą w Warszawie (02-844) przy ul. Puławskiej 469, wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla miasta stołecznego Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000144813, NIP: 9512063356, REGON: 015276609., dalej jako: Administrator lub PCBC informuje, że niniejsza Polityka Prywatności stanowi źródło informacji o sposobach i zasadach dotyczących przetwarzania danych osobowych Użytkowników usług oferowanych przez PCBC oraz osób odwiedzających stronę internetową https://www.pcbc.gov.pl/ .

Informacje o osobach odwiedzających ww. stronę internetową wykorzystywane są tylko do celów do których zostały zebrane przez czas nie dłuższy niż jest to niezbędne do realizacji tych celów.

W związku z obowiązującymi od dnia 25 maja 2018 r. przepisami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, dalej jako: „RODO”, prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Przejście do serwisu będzie równoznaczne z akceptacją postanowień polityki prywatności Administratora.

  1. Dane osobowe

Dane osobowe to informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania ze strony internetowej https://www.pcbc.gov.pl/ takimi danymi są np. adres e-mail, adres IP lub dane w usłudze oferowanej przez Administratora. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach, które są używane w trakcie korzystania z serwisu.

  1. Podstawa i cel przetwarzania

Administrator przechowuje i przetwarza dane dla poniższych celów:

  • w celach kontaktowych w związku z wysłaniem przez Ciebie wiadomości drogą elektroniczną w oparciu o art. 6 ust. 1 lit. f) RODO;
  • w celu świadczenia usług certyfikacji systemów zarządzania, certyfikacji wyrobów, badania wyrobów i prowadzenia szkoleń na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO;
  • w celu marketingu towarów i usług, w tym przesłania newslettera do osób zgłaszających chęć jego otrzymywania w oparciu o art. 6 ust. 1 lit. f) RODO;
  • w celach przesyłania informacji handlowych Administratora drogą elektroniczną – w przypadku wyrażenia odrębnej zgody przez Klienta zgodnie z przepisami ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną;
  • w celu realizacji procesu rekrutacji i wykonania związanych z tym obowiązków wynikających z przepisów prawa związanych z procesem rekrutacji, w szczególności z Ustawy z dnia 26 czerwca 1974 roku Kodeks pracy (art. 6 ust. 1 lit c) RODO,
  • wykonywania obowiązków wynikających z przepisów prawa, w tym podatkowych i rachunkowych na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) RODO;
  • statystycznych i archiwizacyjnych w oparciu o art. 6 ust. 1 lit. f) RODO;

W ramach usług świadczonych przez Administratora, dane przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania jednej z dopuszczalnych podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes Administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu, oraz w każdym przypadku przez okres wymagany przepisami prawa do przechowywania danych osobowych.

  1. Przekazywanie danych

Przekazywanie danych użytkowników strony internetowej  ma miejsce w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. auditorem) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez Administratora oraz na podstawie stosownej podstawy prawnej. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają je do tego obowiązujące przepisy prawa oraz przedstawią odpowiednie żądanie.

  1. Uprawnienia użytkownika

Użytkownikowi strony internetowej przysługują następujące uprawnienia wobec przetwarzania danych osobowych tego użytkownika:

  • zgoda na przetwarzanie danych może zostać w każdej chwili wycofana,
  • dostępu do swoich danych osobowych i otrzymania kopii danych osobowych podlegających przetwarzaniu;
  • sprostowania swoich nieprawidłowych danych;
  • żądania usunięcia danych (prawo do bycia zapomnianym) w przypadku wystąpienia okoliczności przewidzianych w art. 17 RODO;
  • żądania ograniczenia przetwarzania danych w przypadkach wskazanych w art. 18 RODO;
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych w przypadkach wskazanych w art. 21 RODO;
  • przenoszenia dostarczonych danych, przetwarzanych w sposób zautomatyzowany,
  • jeżeli dane osobowe są przetwarzane na potrzeby marketingu bezpośredniego, osoba, której dane dotyczą, ma prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania dotyczących jej danych osobowych na potrzeby takiego marketingu,
  • prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego (UODO, ul. Stawki 2, Warszawa), jeżeli uważa, że jej dane osobowe są przetwarzane przez Administratora niezgodnie z prawem.

Uzyskanie dodatkowych informacji związanych z ochroną danych osobowych, a także możliwość skorzystania z przysługujących praw co do danych osobowych następuje poprzez kontakt z Inspektorem Ochrony Danych pod adresem e-mail: iod@pcbc.gov.pl