Certyfikacja rolnictwa ekologicznego - nasze kompetencje
Produkcja ekologiczna podlega urzędowej kontroli, na każdym etapie: produkcji, przygotowania, przechowywania, transportu i dystrybucji.
Etap „przygotowania” należy rozumieć jako działania polegające na konserwowaniu lub przetwarzaniu produktów ekologicznych lub produktów w okresie konwersji lub każde inne działanie, któremu poddawany jest nieprzetworzony produkt, niezmieniające produktu wyjściowego, takie jak ubój, rozbiór, czyszczenie lub mielenie jak również pakowanie, znakowanie lub wprowadzanie zmian w znakowaniu odnoszących się do produkcji ekologicznej.
Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. jest jednostką certyfikującą, upoważnioną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (numer PL-EKO-06) do przeprowadzania kontroli, wydawania i cofania certyfikatów zgodności w produkcji ekologicznej.
Wymagania prawne dotyczące produkcji ekologicznej, zostały ujęte w następujących dokumentach:
- Ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej (Dz. U. z 2022 r., poz. 1370).,
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. U. L 150 z 14.06.2018 r.),
- akty wykonawcze i delegowane do ww. rozporządzenia znajdziecie Państwo pod adresem: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/przepisy-unijne,
- pozostałe akty prawne: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/akty-prawne2.
Komisja Europejska pracuje nad kolejnymi regulacjami prawnymi dotyczącymi rolnictwa ekologicznego, zachęcamy do śledzenia informacji zamieszczanych na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.