Zapisz się na nasz
NEWSLETTER

ruenpl

Utworzono: 22/02/2017

ZNAK Q to WZÓR JAKOŚCI

Na polskim rynku znajduje się obecnie wiele znaków, które mają uwiarygodnić jakość produktu.
Znak Q wyróżnia się spośród innych rzetelnością badań produktu oraz potwierdzeniem spełnienia wszystkich norm jakościowych oraz przepisów prawa żywnościowego. Jest najbardziej rozpoznawanym znakiem przez Klientów, a dla blisko 75% badanych stanowi gwarancję wysokiej jakości produktu*.

Czym jest gwarancja jakości produktu dla Konsumenta?

To przede wszystkim pewność, że produkt ze znakiem jakości Q jest bezpieczny dla zdrowia i środowiska, a także po prostu smaczny. Znak jakości Q na opakowaniu to duże ułatwienie i oszczędność czasu przeznaczanego na zakupy. Wystarczy wybierać wyroby z charakterystycznym logo znaku Q, żeby mieć pewność produktu najlepszego w swojej kategorii. W czasach kiedy różnorodność produktów na półkach sklepowych jest ogromna, oznaczenia tego typu są dla konsumentów cenną wskazówką.

Znak jakości Q ma swój początek w latach 60-tych, gdy pozornie tak niewiele rzeczy można by określić mianem jakościowych. Pomimo to przyznawany przez Biuro Znaku Jakości w latach PRL-u zawsze znajdował się jedynie na tych produktach, które do dziś są przykładem jakości. Któż z nas nie pamięta wyrobów ze znakiem, który w owych latach wyglądał tak:

W latach 90-tych znak ten zmienił swoje graficzne oblicze, choć jego najważniejszy i stały element – literka Q – niezmiennie znaczył jakość.

W 2017 roku odświeżyliśmy nieco wizerunek znaku i obecnie wygląda on tak:

Znak Q przyznawany jest towarom krajowym i zagranicznym charakteryzującym się ponadprzeciętną jakością oraz szczególnymi walorami użytkowymi, jak również produktom spełniającym restrykcyjne normy dotyczące wytwarzania żywności, higieny, bezpieczeństwa, zdrowia oraz ochrony środowiska.

Znak Q to wzór jakości wyrażony poprzez:

  • rzetelne badania – produkty muszą być przebadane w akredytowanym laboratorium;
  • ocenę jakości – dokonywaną pod kątem kryteriów opracowanych przez Komitet Techniczny ds. Wyrobów Spożywczych dla każdej grupy wyrobów osobno;
  • ocenę ekspertów – należących do Komitetu Technicznego, w skład którego wchodzą osoby będące ekspertami w dziedzinie jakości żywności, m. in. profesorowie z uczelni wyższych, przedstawiciele Instytutów Naukowych, pracownicy laboratoriów badawczych oraz eksperci PCBC S.A.;
  • weryfikację certyfikatu – przez cały okres ważności certyfikatu tzn. 3 lata (może zostać przedłużony kilkakrotnie), produkt i jego proces wytwarzania znajdują się pod nadzorem PCBC S.A., nadzorowane są również badania jakościowe produktów;
  • kryteria oceny produktu – bazujące m.in. na Polskich Normach (ustanawianych przez Polski Komitet Normalizacyjny).

Naszymi Klientami są firmy pewne swoich wyrobów. Producenci, którzy zadowolenie Klientów budują w oparciu o rzetelną ocenę swojego produktu dokonywaną przez niezależnych ekspertów.

Proces certyfikacji na znak Q składa się z kilku prostych etapów:

  • złożenie wniosku
  • wstępna ocena dokumentacji
  • podpisanie umowy
  • ocena warunków organizacyjno-technicznych producenta (opcjonalnie)
  • ocena wyrobu i wyników badań
  • decyzja i wydanie certyfikatu
  • nadzór nad wydanym certyfikatem

Warto dołączyć do firm, które są pewne swoich produktów:

  • MAMUT Sp. z o.o.
  • Nestle Polska S.A.
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy
  • SOKOŁÓW S.A. Oddział w Jarosławiu
  • Średzka Spółdzielnia Mleczarska „JANA”
  • Tchibo Warszawa Sp. z o.o.
  • Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem”
  • Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” S.A.
  • FANEX Sp. z o.o.
  • Komagra Sp. z o.o.
  • ARC-POL BABIŃSKI”
  • EOL Polska Sp. z o.o.
  • Polskie Zakłady Zbożowe „PZZ” w Krakowie S.A.
  • Proszkownia Mleka Spółka z o.o.

Jeśli Państwa produkt jest najwyższej jakości, to nie będzie miał problemu z uzyskaniem znaku Q.

 

*Badanie ogólnopolskie przeprowadzone w lutym 2017 r. na próbie statystycznej 2000 konsumentów przez Agencję Badania Rynku ABR Sesta Sp. z o.o.

Pozostałe ważne informacje