Zapisz się na nasz
NEWSLETTER
Utworzono: 22/08/2023
Cechy i znaczenie produkcji ekologicznej w dzisiejszych czasach coraz częściej stają się przedmiotem rozmów i dążenia do pozytywnych zmian. Produkcja ekologiczna, w tym rolnictwo ekologiczne z roku na rok staje się coraz popularniejsze nie tylko ze względu na liczne korzyści dla środowiska, ale także gospodarki. Dziś przyjrzymy się ekonomicznym aspektom wyboru takiego typu produkcji, a także temu, jaki mają one wpływ na zrównoważony rozwój i generowanie zysków.
Jeśli zastanawiasz się, czym charakteryzuje się rolnictwo ekologiczne i dlaczego warto postawić na ten model w swoim gospodarstwie, warto przyjrzeć się wymaganiom, jakie należy spełnić, by otrzymać certyfikat rolnictwa ekologicznego. Stawia on nacisk na produkcję żywności bez pestycydów, mineralnych nawozów azotowych, hormonów. Takie podejście przekłada się na wysoką jakość otrzymanych produktów.
Konsumentom niewątpliwie zależy na zdrowym stylu życia i coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne. Przekłada się to na większy popyt i wzrost zysku ze sprzedaży ekologicznych produktów spożywczych.
Ochrona środowiska
Skoro już wiesz, czym jest rolnictwo ekologiczne, przyjrzyjmy się, jaki ma ono wpływ na ochronę środowiska. Decydując się na ten model upraw, rolnicy angażują się w ochronę środowiska poprzez dobre praktyki. Należą do nich m.in. ochrona zasobów naturalnych, stosowanie wieloletniego płodozmianu, kompostowanie czy wykorzystywanie naturalnych metod zwalczania szkodników. Działania te bezpośrednio przyczyniają się do ochrony bioróżnorodności, ograniczenia erozji gleby, poprawy jakości wód oraz zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych. Znaczenie rolnictwa ekologicznego jest istotne nie tylko w perspektywie płynących korzyści dla obecnych konsumentów, ale także przyszłych pokoleń.
Wzrost rentowności i efektywności
Wielu rolników zastanawia się, dlaczego rolnictwo ekologiczne będzie dla nich wygodną alternatywą klasycznych upraw. Mimo osiągania niższych plonów, istnieją badania i dowody na to, że ekologiczne gospodarstwa mogą być równie, a nawet bardziej rentowne niż nieekologiczne (konwencjonalne). Odpowiednie zarządzanie jak również dobrane strategie produkcji przyczyniają się do efektywnego wykorzystania zasobów, minimalizacji strat i zwiększenia wydajności. Ponadto większy popyt na produkty posiadające znak BIO i możliwość otrzymywania premii za uprawy prowadzone w systemie ekologicznym mają istotny wpływ na wysokość generowanych zysków dla producenta.
Rozwój obszarów wiejskich
Dlaczego rolnictwo ekologiczne ma wpływ na rozwój obszarów wiejskich? Wzrost produkcji ekologicznej przyczynia się do rozwoju sektorów takich jak przetwórstwo ekologicznej żywności czy eko-agroturystyka. To z kolei ma realny wpływ na ożywienie lokalnej gospodarki i polepszenie warunków życia w obszarach wiejskich.
Ekonomiczne korzyści rolnictwa ekologicznego są niezaprzeczalne. Odpowiedzialne zarządzanie zasobami, wysoka jakość żywności, ochrona środowiska, wzrost rentowności i rozwój obszarów wiejskich to tylko niektóre z korzyści, które wynikają z tego podejścia do produkcji rolnej. Przeszłość i przyszłość rolnictwa ekologicznego dowodzą, że zrównoważony rozwój może iść w parze z osiąganiem zysków. Warto więc decydować się na przejście na ten model upraw a jednoznacznie dążyć do budowania bardziej zrównoważonej i ekonomicznie prosperującej przyszłości dla naszej planety.
Z pierwszej ręki otrzymuj informacje
dotyczące certyfikacji systemów i wyrobów.
Bądź na bieżąco z naszymi promocjami, wydarzeniami oraz ofertą szkoleń.
Zostaw swoje dane, a skontaktujemy się z Tobą i prześlemy szczegółowe warunki współpracy.