Rolnictwo ekologiczne: dlaczego powinieneś wybierać produkty z certyfikatem ekologicznym? - Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A.

Zapisz się na nasz
NEWSLETTER

enpl

Utworzono: 13/10/2023

Zdrowy styl życia, dbałość o środowisko i zrównoważony rozwój – to czynności, które przyświecają konsumentom. Wielu z nich dodatkowo wybiera produkty ekologiczne. Czy warto sięgać po ekoartykuły spożywcze o wysokiej jakości? W tym kontekście produkcja ekologiczna zdobywa coraz większą popularność. Dziś przyjrzymy się, czy warto kupować produkty z Logo produkcji ekologicznej i jakie korzyści niesie za sobą takie podejście do produkcji żywności. 

Produkty ekologiczne – czy warto?

W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przykładamy do ekologii i zrównoważonego rozwoju. Świadomość ekologiczna rośnie, a wraz z nią rośnie również popularność produktów z certyfikatem ekologicznej żywności. Czy warto zwracać uwagę na produkty posiadające logo produkcji ekologicznej ? Jaki mają one wpływ na nasze zdrowie i środowisko? 

 

Ochrona środowiska

Rolnictwo ekologiczne opiera się na zasadach zrównoważonego rozwoju i angażuje się w ochronę środowiska. Praktyki ekologiczne, takie jak wieloletni płodozmian (zmianowanie, rotacja upraw), przyczyniają się do zmniejszenia negatywnego wpływu na glebę, wody gruntowe i bioróżnorodność. Wybierając produkty posiadające certyfikat produkcji ekologicznej , wspierasz producentów, którzy dbają o ochronę naszej planety.

Wysoka jakość i wartość odżywcza

Produkty ekologiczne uprawiane są w sposób pozwalający na zachowanie ich naturalnej jakości i wartości odżywczych. Rolnictwo ekologiczne eliminuje stosowanie środków chemicznych, takich jak pestycydy i hormony wzrostu, antybiotyki, organizmy modyfikowane genetycznie. W praktyce oznacza to, że owoce, warzywa, mięso i inne produkty ekologiczne są naturalnie bogate w składniki odżywcze. Wybierając takie produkty, możesz mieć pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi zdrowe i wartościowe pożywienie.

Bezpieczeństwo dla zdrowia

Stawiając na produkty z certyfikatem produkcji ekologicznej minimalizujesz ryzyko spożywania pozostałości  środków ochrony roślin , co przekłada się na większe bezpieczeństwo dla zdrowia i lepsze samopoczucie.

Dobra kondycja zwierząt

Rolnictwo ekologiczne przestrzega zasad dobrostanu zwierząt. Zwierzęta  hodowane w ekologicznych gospodarstwach mają dostęp do pastwisk na otwartej przestrzeni,  czy naturalnych pasz. Decydując się na produkty pochodzące z takiego rolnictwa, przyczyniasz się do poprawy warunków życia zwierząt  zapewniających zaspokojenie potrzeb rozwojowych, fizjologicznych i etologicznych zwierząt

Produkty BIO – czy warto?

Wybierając produkty ekologiczne, masz pewność, że są one zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju i dbałością o zdrowie. Dzięki temu możesz cieszyć się wysoką jakością i wartością odżywczą, jednocześnie minimalizując negatywny wpływ na środowisko. Ochrona środowiska, wysoka jakość, bezpieczeństwo dla zdrowia i dobrostan zwierząt to tylko niektóre z korzyści, które możesz osiągnąć poprzez świadome wybieranie produktów podczas codziennych zakupów. Pamiętaj, że Twój wybór ma moc, a wspólnie możemy tworzyć lepszą przyszłość dla nas samych i dla naszej planety.

Pozostałe wpisy na blogu

Strona pcbc.gov.pl wykorzystuje pliki cookies. Zapoznaj się z polityką cookies.
ZAMKNIJ