Certyfikat ISO 22000. System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności - PCBC

Zapisz się na nasz
NEWSLETTER

enpl
ISO 22000-piktogram

System zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności.

Czym jest System Zarządzania PN-EN ISO 22000

Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym

Norma ISO 22000 jest pierwszą międzynarodową normą, która wprowadziła ujednolicony i zharmonizowany na poziomie globalnym standard w zakresie strategicznych elementów zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności.

Standard ten opiera się na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz o system zarządzania jakością PN-EN ISO 9001.

Korzyści z certyfikacji normy PN-EN ISO 22000

Najczęściej wymieniane przez organizacje korzyści wynikające z wdrożenia i certyfikacji normy PN-EN ISO 22000 to m.in:
  • Wzrost zadowolenia klientów wynikający ze skutecznego nadzoru organizacji nad zagrożeniami w całym procesie produkcyjnym
  • Wzrost jakości wyrobów
  • Optymalizacja wykorzystania zasobów wewnętrznych oraz w skali całego łańcucha dostaw
  • Efektywne zarządzanie programami wymagań wstępnych (PRP)
  • Identyfikacja zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa żywności
  • Sprawne wdrażanie oraz opracowywanie środków kontroli
  • Spełnienie międzynarodowych wymagań prawnych
  • Zwiększenie konkurencyjności organizacji na rynku krajowym i zagranicznym

Certyfikacja systemu zarządzania ISO 22000 przeprowadzona przez nas potwierdzona jest zarówno certyfikatem PCBC S.A. jak również certyfikatem Międzynarodowej Sieci Jednostek Certyfikujących IQNET, uznawany na całym świecie.

znak-System-Zarzadzania z R 

 

Do kogo skierowana jest norma PN-EN ISO 22000

Wymagania normy PN-EN ISO 22000 mogą być zastosowane przez organizacje uczestniczące w całym łańcuchu żywnościowym, tj.:

  • producentów żywności
  • producentów pasz i karmy dla zwierząt
  • producentów środków chemicznych i biochemicznych w tym dodatków do żywności, pasz i karm dla zwierząt
  • producentów materiałów opakowaniowych, mających kontakt z żywnością, paszami i karmą dla zwierząt
  • organizacji cateringowych
  • rolników
  • hodowców
  • organizacji świadczących usługi pomocnicze w tym zaopatrzenie w wodę, zwalczanie szkodników, usługi czyszczenia i gospodarka odpadami
  • organizacji usługowych zajmujących się magazynowaniem, transportem i dystrybucją
  • producentów wyposażenia pomocniczego w tym wyposażenia do przetwarzania żywności, pasz lub opakowań

Przebieg Procesu Certyfikacji

SKONTAKTUJ SIĘ

  • Krzysztof Moch

    Kierownik Zespołu ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta


    +48 606 459 912
    kmoch@pcbc.gov.pl
    obsluga.klienta@pcbc.gov.pl
  • POWIĄZANE PRODUKTY

    FSSC 22000

    System zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000.

    Znak jakości Q

    Znak jakości "Q" umieszczony na opakowaniu oznacza, że wyrób odznacza się ponadprzeciętnym standardem i wyróżnia się na tle towarów z tej samej kategorii.

    Znak Jakość Tradycja

    Wyróżnienie produktów żywnościowych wysokiej jakości, z szczególnym uwzględnieniem produktów tradycyjnych.

    Znak certyfikowanego rolnictwa ekologicznego „BIO”

    Znak potwierdzający zgodność wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego.

    Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej

    Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej daje pewność co do pochodzenia i jakości kupowanych produktów.

    Szkolenie stacjonarne PC178 – Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności według ISO 22000/HACCP/FSSC22000

    Dwudniowe szkolenie dla firm/osób bezpośrednio lub pośrednio związanych z łańcuchem żywnościowym zgodnym z ISO 22000.

    Powrót
    Strona pcbc.gov.pl wykorzystuje pliki cookies. Zapoznaj się z polityką cookies.
    ZAMKNIJ