Zapisz się na nasz
NEWSLETTER

enpl
ISO 22000-piktogram

System zarządzania bezpieczeństwem żywności – wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym.

Czym jest System Zarządzania PN-EN ISO 22000

Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym

Norma ISO 22000:2005 jest pierwszą międzynarodową normą, która wprowadziła ujednolicony i zharmonizowany na poziomie globalnym standard w zakresie strategicznych elementów zarządzania bezpieczeństwem i higieną żywności.

Standard ten opiera się na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz o system zarządzania jakością PN-EN ISO 9001.

Korzyści jakie daje norma PN-EN ISO 22000

Najczęściej wymieniane przez organizacje korzyści wynikające z wdrożenia i certyfikacji normy PN-EN ISO 22000 to m.in:
  • Wzrost zadowolenia klientów wynikający ze skutecznego nadzoru organizacji nad zagrożeniami w całym procesie produkcyjnym
  • Wzrost jakości wyrobów
  • Optymalizacja wykorzystania zasobów wewnętrznych oraz w skali całego łańcucha dostaw
  • Efektywne zarządzanie programami wymagań wstępnych (PRP)
  • Identyfikacja zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa żywności
  • Sprawne wdrażanie oraz opracowywanie środków kontroli
  • Spełnienie międzynarodowych wymagań prawnych
  • Zwiększenie konkurencyjności organizacji na rynku krajowym i zagranicznym

Do kogo skierowana jest norma PN-EN ISO 22000

Wymagania normy PN-EN ISO 22000 mogą być zastosowane przez organizacje uczestniczące w całym łańcuchu żywnościowym, tj.:

  • producentów żywności i opakowań
  • producentów pasz
  • producentów dodatków do żywności
  • producentów opakowań do kontaktu z żywnością
  • organizacji cateringowych
  • rolników
  • organizacji świadczących usługi sanitarno-higieniczne
  • organizacji usługowych zajmujących się magazynowaniem, transportem i dystrybucją

Przebieg Procesu Certyfikacji

SKONTAKTUJ SIĘ

  • Magdalena Maj-Nowisz

    +48 22 46 45 436
    +48 665 331 334
    mmnowisz@pcbc.gov.pl
  • Tomasz Kochański

    + 48 22 46 45 306
    +48 606 459 912
    tkochanski@pcbc.gov.pl
  • POWIĄZANE PRODUKTY

    FSSC 22000

    System zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000.

    Znak Jakość Tradycja

    Wyróżnienie produktów żywnościowych wysokiej jakości, z szczególnym uwzględnieniem produktów tradycyjnych.

    Znak certyfikowanego rolnictwa ekologicznego „BIO”

    Znak potwierdzający zgodność wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego.

    Chroniona Nazwa Pochodzenia

    Wyroby oznaczone tym znakiem są wytwarzane na określonym obszarze geograficznym.

    Wspólnotowe oznakowanie rolnictwa ekologicznego

    Europejskie logo żywności ekologicznej daje pewność co do pochodzenia i jakości kupowanej żywności.

    Powrót